söndag 2 september 2007

This is England

Nu har jag sett höstens film. Det är väl kanske så att This is England blir just den film som flest personer kommer att se tror jag. Det är en bra film utan tvekan. Skådespelarinsatsen av 13 åriga Thomas Turgoose måste ha fått regissören att jubla. Att hitta någon så perfekt att besätta rollen med måste kännas perfekt.

Vi får träffa 12-årige Shaun som lever ensam med sin mamma i en ful liten landsortshåla. Pappan har dött i Falklandskriget, som pågår som en nationellt enande faktor. Tatcher har lyckats skapa en yttre fiende och därmed något hon kan skapa vikänslor och enande kring. Har vi sett det tidigare och senare? Den mobbade Shaun finner värme hos en gäng ungdomar som har musik, extrem klädsel och frisyrer som sammanhållande faktor.

Tillbaka till detta gäng kommer den från fängelset utsläppta, något äldre gängledaren Combo. Full av hat, rasism och uppblåsta känslor för nationen tillför han gänget andra värderingar än musik och klädstil. Han splittrar gänget, men får Shaun över på sin sida. Filmen tar en otäck vändning och slutet blir lite väl tydligt när Shaun överger Combo och hans värderingar.

5 av 6 +

1 kommentar:

Ms Nelly sa...

Låter som en film väl värd varenda penning! Kanske ska man ta och traska i väg till bion nån kväll framöver....hmmm...:)